Adushka: Děkuju.Mě tohle téma vždycky strašně rozohní, jsem se potřebovala vykecat
Útoky psů na lidi
Judy: pááni, to je ale článek Ale máš to moc hezky napsane - čili máš naprostou pravdu.
Judy: Aha tak to jo. To jsme dva. Někteří dávají pořád za vinu psovi. Ale ti jsou divní
Tak na tuto otázku mám jasnou odpověd. NIKDY za útok nemůže pes! Vždy je na vině majitel pejska protože zanedbal výchovu a výcvik základní poslušnosti a ovladatelnosti. Mám příklad ze svého života. Když jsem měla dceru ještě malinkou 8měsíců tak mi volall známý že soused chce utratit dobrmaa protože útočí na děti a neposlouchá. Pro mě zcela nepřajitalné řešení tak jsem sehnala odvoz a pro psa jela. Ze psa byla nakonec fena dita. bylo jí asi 3,5-4 roky a opravdu v první chvíli sem myslela že mě seere. no psa jsem přivezla domů. nechala ji na chodbě že až bude chtít příjde sama. dostala nabaštit a nový pelíšek. Dituška skutečně přišla sama od sebe mi dala hlavu do klína a šla se pomazlit. během měsíce jsem měla pejska který by neublížil mouše jen k občanům romské národnosti byla nedůvěřivá - zjistila jsem že majitelé byli romové předával mi ji známí tak jsem to nevěděla. a že ji zavírali do koupelny bydleli v 1+1 8lidí a pes! Nakonec agresivní pes který nesnášel děti spal s mojí dcerou na posteli a hlídal aby nespadla. když jsem jí z postela poslala dolů lehla si hned vedle takže když malá spadla spadla do měkkého- na ditušku takže můj postoj je jasný za útojk na člověka by neměl být trestán pes ale jeho majitel
jo, já ani kolikrát nemůžu z toho, jak to podaj noviny! Část je určitě pravda, ale všechno určitě ne. Kdyby měli novináři popisovat všechno jak se stalo-minutu po minutě a kdyby byli u toho, možná bysme si četlo úplně jinej styl článků...
www. andy: tak to máš pravdu. když vemu jeden z posledních útoků psa tak například. když pokousali ti rotwíci to děcko. jak je možné že bojuje o život kvůli podchlazení? podle mě kdyby rotwajler zaútočil ze vzteku dítě by bud nepřežilo nebo bylo těžce pokousané! psi byli dva takže kdo ví co rotwíčci umí tak mu je jasné že dítě by bylo na kusy a ne že se zotavuje ze zranění ale podchlazení mu ztěžuje život! kde byli rodiče? jakto že si když byli s dítětem venku nevšimli že dítě psi napadli? jakto že když byli s dítětem tak dítě bylo minimálně 1-3hodiny na studené zemi a prochladlo tak že je podchlazené? a když začnem takto uvažovat nad každým "napadením" psa tak zjistíme že ona to tak pravda není co daj do zpráv a že ten pes to tak úplně nezavinil. kdysi pokousal holku na tříkolce dobrman taky z něj Nova udělala krvelačnou bestii a nakonec se zjistilo že pes pouze reagoval na pískot tříkolky a kde byla matka? doma ! což je nezodpovědnost zvlášt u takových velkých plemen a navíc když kouknem na statistiku nebo budu mluvit s veterinářem každý řekne to samé. větší procento kousnutí mají na svědomí malí psi : jezevčíci nebo psi křížení kteří neprodělali výcvik a nemají základní poslušnost
adushka: děkuji. byla to zkušenost jedna z nejlepších co jsem měla ale tohle téma je pro mě dost ožehavé. dodnes slýchám doma vidíš co se mohlo stát? a ty si to zvíře nechala spát s malou! vždy se tak vytočím že si rodinka vyslechne minimálně dvouhodinovou přednáškou končící tím že jim řeknu že okamžitě chci v plemenné knize psů najít "bojové" psi máti už to vzdala protože je nenajde nikde a na netu konečně vypátrala že tato zařazení psů neexistuje
Podle mě za to mohou z každé strany někdo, protože majitel buď psa rozmazluje, nebo ho nechává všude poletovat nebo mu něak ubližuje ....pes , který zaútočí je větčinou agresivní a někdy za to ani nemúže, a nebo to má v krvi, že je nebezpečnej, oběť něak vyprovokuje psa a pes se neudrží, začně utíkat bo něak se bránit a pes spanikaří a je to .... kdyby sme byli na psým místě asi by sme se taky nedokázali ovládnout ... proto to , že se utrácí je někdy zbytečné , ale v některých případech ani jiná šance neni jak psa uklidnit aby už nenapadal ????????????.. to je můj názor
Tak já si dám také příspěvek. Jsem pejskař a psy miluji celým svým srdcem. Ale co se mi velmi nelíbí je, že kde jaký exot se sníženým IQ má možnost pořídit si plemeno, které je od přírody vybaveno tělesnou stavbou, která může zmrzačit či usmrtit člověka...bohužel když se kolem sebe rozhlédnete, tak dobrých 50% lidí co mají takto vybavená plemena, která média označují za "bojová" (s tím ale nesouhlasím) jsou exoti, co si v životě nikdy nic o etologii, natož o výchově psa a o tom, že existuje nějaká socializace, nepřečetli a nenechají si ani poradit...napadení psem je dle mého názoru dáno ze třičtvrtě výchovou psa a zbytek jsou instinkty a geny. Vše pramení z toho, že páníček musí být vůdce smečky a vůdce smečky rozhodne, zda někoho potrestat za nepřiměřené chování a nebo ne. Bohužel pro většinu psů, kteří napadají člověka jejich pán není vůdcem smečky a jelikož se dle jejich myšlení nechová jako vůdce, tak jsou nuceni převzít řešení situace do svých rukou, ačkoli jsou z toho pak třeba zdrcení, tak jak píše Judy. A pes nemusí být v žádném případě týrán, bit či trestán jiným způsobem, aby napadl člověka, většina těchto psů je svými pány velmi milována a jejich páníčci jsou přesvědčeni, že jejich pejsánek nikoho nikdy nenapadne...podle mě, ale není omluvitelné když vám pes třeba zmrzačí dítě a mě jako rodiče by jistě nezajímalo, že ten pes co právě vyběhl ze zahrady když jsem šla se svým dítětem po chodníku a on se mi na něj vrhl, že ho bolela zrovna pacička, nebo se špatně vyspal. To se na mě nezlobte. Každý kdo chce mít plemeno vybavené zabíjet by měl absolvovat minimálně zkoušku poslušnosti a k tomu bych přidala znalostní a psychické testy, zda je ten člověk vůbec schopen takové zvíře mít a znát jeho potřeby. Tito psi nejsou mazlíčci na gauč a z toho pak vznikají problémy. Jsou to pracovní plemena, plnit úkoly je podstatné pro jejich duševní klid a vyrovnanost, jsou výborní pro policejní výcvik, vyhledávaní zraněných či mrtvých lidí, pro záchranařinu, ale ne jako gaučáci...
Velkou váhu zde mají také geny, statisticky nejvíc lidí napadnou kříženci německých ovčáků, né rotvajleři ani pitbulové, ale psi bez PP a kříženci. V chovech bez PP se klidně může dědit agresivita a pak nidky nemůžete vědět, kdy psa něco rozzlobí. V chovech s PP se většinou u všech plemen dělají různé zkoušky, absolvují se výstavy a pes se tím učí a socializuje, zvyká si na různé situace, na jiné psy, na tlačenice lidí...je tam jakási záruka povahových vlastností psa, jelikož se povaha z velké části dědí...Nezlobím se na psy, zlobím se na lidi. Člověk stojí na prvopočátku, buď stvoří milého, hodného, spolehlivého a vyrovnaného psa a nebo zrůdu. Bohužel pak to odnese zase jen pes a pán si pořídí nového...každopádně na sídlišti plném dětí se mi vůbec nelíbí potkávat rotvajlery, pitbuly nebo stafordy bez vodítka. Právě proto, že neznáte jeho povahu a neznáte jeho pána...bohužel kvůli těm výše jmenovaným exotům panuje mezi veřejností strach a nenávist vůči těmto plemenům. A tvrzení, že dítě se musí ke psovi chovat slušně. Ano má se chovat slušně, ale kde je hranice slušnosti? Jak pochopí malé dvouleté dítě co vidí běžet po ulici volně puštěného pejska, že on není ten přátelský co ho může obejmout kolem krku? Kort když vyrůstá se psy, kteří si od něj nechají dělat všechno možné, maximálně svou nevoli dají najevo tím, že se zvednou a odkráčí na místo kde na ně dítě nedosáhne a nebo jdou z svým pánem ať je zachrání? Co je to za nesmysl? Měly by snad děti chodit na vodítku, aby náhodou neobtěžovali špatně vyspinkaného pejska? To je absurdní! Znovu opakuji, že pes, který považuje svého pána za vůdce smečky nepřebere na svá bedra řešení situace tím, že zaútočí s úmyslem zabít. Pes, pro kterého je jeho pán vůdce, se na pána podívá a očekává nabídku řešení, uklidnění, či povel k útoku, ale nejedná sám, pokud se nejedná o vyloženě labilní zvíře, ale o tom páníček nemůže nikdy říct, že on je hodný a bezproblémový. Etologie je velmi rozsáhlá a psí myšlení je složité, majitelé psů by se o ni měli více zajímat.